Enkla tips för att välja rätt brödknivar när du köper på nätet

Brödkniv

De allra flesta knivar har en slät egg, men brödknivar har e räfflad egg. Det är för att brödet inte ska sjunka ihop, utan istället behålla brödet poröst. Många har fruktat brödknivar då det påstås att med en brödkniv mosas brödet ihop och skivorna blir bara små degklumpar. Men detta stämmer inte. Med en bra brödkniv och en lätt hand får du perfekta brödskivor utan ansträngning.

Att brödknivar har väldigt långt blad är bara till fördel. Delvis om du har stora brödlimpor, men även om du ska skära i andra stora material. Brödknivar fungerar väldigt bra att använda till kål, pumpor och vattenmelon.

Bladet är som sagt räfflat och relativt långt (i jämförelse med andra knivar). Du kan finna brödknivar med ett blad på mellan 20 till 30 centimeter. Välj bladlängd delvis på hur stora bröd du äter, men även om du vill ha en liten och smidig brödkniv eller en stor brödkniv som kan ta sig an alla brödsorter.

En brödkniv är vanlig att användas varje dag. Tänk på att behandla den som den förtjänar att bli behandlad och att inte testa den på andra användningsområden. Det kan slita onödigt mycket på kniven. Glöm inte de vanliga skötselråden gällande knivar; diska för hand, diska den direkt och slipa den med jämna mellanrum.

3 saker att tänka på

 • Behöver du en kvalitetsbrödkniv? Tänk dig när du skär i en limpa, tex en hemlagad, som stått någon dag. Med en vass kvalitetskniv skär du brödet utan att "trycka ned det" vilket ger mycket finare brödskivor.
 • Brödknivar är mycket användbara även till frukter och grönsaker med halvhårda skal, som tex kål, pumpa och vattenmelon.
 • Är du en sån som inte byter ut en produkt, tex en kniv, innan den är totalt utsliten kan det tala för att köpa en kvalitetskniv då du har "en bra kniv längre". Är det snarare så att du gärna köper nytt när det går sönder kan du lika gärna köpa en billigare kniv. Framförallt om du inte har som ambition att vårda och behandla kniven.

3 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Brödkniv från Sanelli
 • Högkvalitativt stål
 • Långt blad (24 cm)
 • Två års garanti

Brödkniv från Sanelli

Sanelli har en brödkniv med ett blad på 24 centimeter, vilket är en passande längd för en smidig brödkniv. Bladet består av stål som ligger på 54-56HRC. Handtaget är ergonomiskt och underlättar brödskärningen en hel del.

Ev. priser är från 2012-05-09 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Keramisk brödkniv från Stellar
 • Behöver slipas 10 gånger mer sällan än vanliga stålknivar.
 • Väldigt lätt
 • Livslång garanti

Keramisk brödkniv från Stellar

En keramisk brödkniv från Stellar som väger nästan ingenting, vilket är en stor fördel när du ska skära bröd. Eftersom kniven är keramisk behöver du inte slipa den lika ofta som en vanlig kniv. Handtaget har ett bra material som gör att du enkelt får grepp.

Ev. priser är från 2012-05-09 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Avanti Brödkniv från Fiskars
 • Prisvärd
 • Rostfritt stål
 • Lätt att hänga upp

Avanti Brödkniv från Fiskars

Fiskars Avantiserie har en prisvärt brödkniv i rostfritt stål. Handtaget är format så att det är svårt att slinta. Hålet i handtaget gör den enkel att hänga upp.

Ev. priser är från 2012-05-09 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer brödknivar
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
KitchenTime
KitchenTime
KitchenTime (fd Lykka) är ett glädjedrivet företag som säljer köksredskap av hög kvalité. KitchenTime kan erbjuda dig ett brett sortiment av KitchenTime, stekpannor, köksmaskiner och andra köksredskap till förmånliga priser. Lykka vill sprida glädje i köket och har därför produkter med både stor praktisk funktion och rolig design. KitchenTime erbjuder också personlig service, bl.a. via sin chat direkt på hemsidan samt snabba leveranser.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer brödknivar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.