Enkla tips för att välja rätt datortyper när du köper på nätet

Dator

Att köpa en dator är inte det lättaste som finns. Marknaden för datorer har exploderat de senaste 10 åren och det finns en enorm mängd olika märken, både sådana man känner igen och sådana som är mer okända. Om man köper dator på Internet kan man hitta datorer till riktigt bra priser. Problemet är att det inte finns någon säljare att prata med. Hur ska man veta vilket märke man ska välja? Ska man hellre välja en dator som har hög prestanda eller en med mycket minne? Ska du köpa en stationär dator eller en bärbar? Här tänkte vi försöka ge dig några riktlinjer för vad du ska tänka på.

Att köpa en dator kan kännas precis lika krävande som att köpa en bil. De som kan mycket om datorer och teknik brukar ofta använda termer som kan verka som ren grekiska för den oinvigde.

Kort kan man förklara de tre sakerna ovan så här; Om du vill ha en dator som kan ha många program igång samtidigt, då ska du ha ett stort RAM-minne. Om du helst av allt vill spara stora filer då är det hårddisken som ska vara stor. Om du vill att datorn ska vara snabb när det kommer till att starta program och liknande då är det en bra processor som du ska fokusera på.

Det absolut bästa är ju om du köper en dator som är bra på det mesta men det kan bli ganska dyrt så det kan vara en bra idé att tänka ut vad du ska ha den till och sedan välja något av de ovan som du fokuserar lite extra på. När du vet vilket kan du exempelvis vända dig till ett av dessa tre märkena:

3 saker att tänka på

  • RAM-minne: Är den typen av minne som lagrar data samtidigt som programmen är igång. Det kallas också för arbetsminne. Ju större RAM-minne du har på din dator, desto fler program klarar datorn att köra samtidigt utan att den blir långsam.
  • Hårddisken: Hårddisken är datorns minne skulle man kunna säga. På hårddisken lagras alla filer man sparar på datorn. Om du ska spara stora filer (exempelvis filmer) eller stora mängder små filer (ljud eller bilder) på datorn kan det vara bra att ha en stor hårddisk. Om man får slut på plats på datorn kan man köpa en extern hårddisk som man kopplar till datorn för att spara fler filer.
  • Processor: När man köper en ny dator står det ofta hur många hertz processorn är på. Man skulle kunna säga att ju bättre processor du har, desto snabbare dator. Idag är standarden på processorer ganska hög när man köper en ny dator men det kan ändå vara bra att hålla koll på hur stark processorn är.

3 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Mac
  • Enastående design
  • Lätt att använda

Mac

För många är det antingen eller, om man ska köpa en Mac eller PC, och det går inte att jämföra dem rakt av. Mac är snyggare, mer lättförståeligt än PC som tex Dell eller HP. En smaksak helt enkelt.

Ev. priser är från 2011-01-29 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Dell
  • Lätt att specialanpassa
  • Möjlighet att hitta/skapa riktigt billiga datorer
  • Bra kundtjänst

Dell

Dell är ett företag som framförallt säljer datorer via sin hemsida där man har mycket stor valfrihet i hur man får konfigurera datorn. Genom att sälja datorer som är specialanpassade för olika typer av användare samt köpa dator via nätet kan man hålla kostnaderna på datorerna nere.

Ev. priser är från 2011-01-29 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
HP
  • Många olika designer
  • Stor valfrihet

HP

HP eller Hewlett-Packard är ett företag som tillverkar allt från digitalkameror till just datorer. Prismässigt är man lite dyrare än Dell men med en HP dator har du större möjlighet att välja olika komponenter. HP har också arbetat mycket med designen på deras datorer för att kunna konkurrera med exempelvis Apple.

Ev. priser är från 2011-01-29 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer datortyper
Apple Store
Apple Store
Apple Store är Apples egen nätbutik för försäljning av Apple-produkter. Här hittar du Appels hela sortiment och tillbehör till datorer, telefoner m.m. Är du ute efter en Apple-produkt hittar du den garanterat här!
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dell
Dell
Dell tillverkar och levererar datorer till privatpersoner, offentlig sektor och företag. De strävar efter att ligga i den tekniska utvecklingens framkant och tillhandahålla teknik för människor som de kan använda till att förverkliga sina drömmar. Beställ din Delldator direkt på deras hemsida.
HP
HP
HP är ett stort internationellt företag med verksamhet i över 170 länder runt om i världen. De säljer it-produkter och lösningar till både dig som privatperson och företag, för att dina teknikupplevelser ska förbättras och du ska få en hållbar och funktionell it-miljö. Hos HP kan du alltså både få hjälp med fysiska teknikprodukter samt smarta lösningar för att göra ditt teknikliv lättare.
Misco
Misco
Misco (före detta Dabus Dataprodukter AB) säljer datortillbehör över nätet och via postorder. Här finns ett sortiment med över 190 000 artiklar som tillhör datorer och tillbehör, du hittar enkelt det du behöver här och får dina artiklar hemskickade med snabb leverans. Misco strävar efter att bli ledande nätbutik inom branschen och hemsida står under ständig utveckling.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer datortyper? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.