Enkla tips för att välja rätt digitalkameror när du köper på nätet

Digitalkamera

Digitalkameran är något som finns i många hushåll i Sverige idag. Den skiljer sig från en traditionell analog kamera då den sparar de bilder man tar i ett elektroniskt minne istället för på en fotografisk film. Det innebär bland annat att man enkelt kan ta bort bilder man inte är nöjd med direkt i en digitalkamera, bara sekunder efter att man fotograferat något.

En annan sak som skiljer digitalkameran från den analoga kameran är att man inte behöver framkalla bilderna på samma sätt. Med digitalkameran finns flera olika möjligheter. Man kan lämna in kamerans minne till en framkallare (likt en traditionell framkallning) men man kan också t.ex. spara bilderna på en dator och visa dem där eller skriva ut de på fotopapper hemma om man har en skrivare.

En måttstock för hur bra en digitalkamera är, är hur bra upplösning bilderna den tar får. Kort beskrivet kan man säga att upplösningen är hur många färgprickar som får plats i bilden. Har kameran en hög upplösning får många färgprickar plats på en bild och bilden blir detaljrik och skarp. Har den låg upplösning får färre färgprickar plats och bilden kan bli lite otydlig. Detta är sällan ett problem i dag då de flesta nya digital kamerorna har en hög upplösning.

Man kan egentligen dela upp digitalkameran I två olika typer, det finns den traditionella digitalkameran som egentligen bara har en avtryckare och en automatisk zoom (kompakt digitalkamera) och sedan finns det den digitala systemkameran som är lite mer avancerad där man själv kan påverka fler saker med bilden samt även byta ut linser.

Om du inte har några specifika ambitioner med ditt fotograferande räcker det med en kompakt digitalkamera. Vill du kunna påverka mycket och ta lite mer speciella foton bör du sikta in dig på en systemkamera.

5 saker att tänka på

 • Tänk på att välja en kamera som uppfyller de krav du har. Ska den vara enkel att använda eller avancerad? Ska den vara snygg eller är det viktigare att den är tålig. Det finns kameror för alla!
 • Att köpa en kamera från ett mindre välkänt märke kan göra att du sparar en del pengar men tänk på att kvalitén hos mer välkända märken ofta är bättre än hos de okända!
 • idag är de flesta digitalkameror kompatibla med både Appledatorer och PC:s men det kan vara bra att kolla upp ifall den kamera du ska skaffa fungerar med den dator du har ändå!
 • I de flesta digitalkameror ingår ett minne (där bilderna sparas) men ofta är det ganska litet. Kolla upp vilken minne som ingår i den kameran som du ska köpa innan du köper den. Kanske måste du köpa till ett som är större för att du ska kunna få plats med många bilder.
 • Vill du kunna ändra skärpa och jobba mycket med dina bilder? Kanske vill du till och med kunna bli en professionell fotograf? Väl i så fall en digital systemkamera. Vill du enkelt kunna fotografera dina nära och kära räcker det med en traditionell digitalkamera!

3 butiker du bör överväga
Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Canon EOS 600D
 • Känt märke.
 • Avancerad men ändå lättanvänd.
 • Systemkamera.

Canon EOS 600D

Relativt lättanvänd systemkamera som passar både den professionella och lekmannen. Kameran tar högupplösa bilder och kan även användas som filmkamera.

7 990 kr
Ev. priser är från 2012-08-07 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Sony NEX-5N
 • Känt märke.
 • Pekskärm.
 • Utbytbart objektiv.

Sony NEX-5N

En digitalkamera med utbytbart objektiv. En digitalkamera som är mellan en systemkamera och en traditionell kompakt digitalkamera. Kameran har pekskärm och är relativt lättanvänd.

6 990 kr
Ev. priser är från 2012-08-07 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
FUJIFILM FinePix JZ250
 • Enkel att använda.
 • Lågt pris.
 • Välkänt märke.

FUJIFILM FinePix JZ250

Väldigt enkel kamera att använda, lättförståelig och till ett lågt pris. En bra kamera för amatörfotografen som vill fotografera nära och kära.

1 079 kr
Ev. priser är från 2012-08-07 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer digitalkameror
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Ellos
Ellos
Ellos är ett stort varuhus på nätet där du hittar det mesta du behöver till det mesta. Kläder, skor hemelektronik, filmer, böcker och produkter för skönhet och hälsa, hos Ellos kan du få tag i det mesta du letar efter på en shoppingrunda i ett varuhus utan att behöva lämna hemmet.
Kjell & Company
Kjell & Company
Kjell & company har nordens bredaste sortiment av hemelektronik och tekniska prylar. Hos Kjell & company hittar du allt från sladdar till minneskort till kameran.
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer digitalkameror? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.