Enkla tips för att välja rätt fotoskrivare när du köper på nätet

Fotoskrivare

En fotoskrivare skiljer sig i format och utseende inte från en vanlig skrivare. Det som skiljer fotoskrivaren från andra typer av skrivare är att den är specialtillverkad för att ge en mycket bra kvalitet på utskrifter av foton och bilder. Med fotoskrivare och specialtillverkat fotopapper kan du skriva ut dina digitalfoton hemma i stället för att skicka iväg bilderna på framkallning.

En fotoskrivare använder en teknik som kallas sublimeringstryck. I skrivaren finns ett skrivarhuvud som värmer upp färgerna (cyan, magenta, gul och svart) så att färgen går från ett fast tillstånd till att bli gas. Genast därefter kyls gasen ner så att färgen fästs på skrivarpappret. Efter denna procedur trycks ett skyddslager på utskriften, detta för att bilden ska skyddas mot UV-ljus och repor.

Om du vill ha möjligheten att skriva ut foton på din skrivare, men även behöver använda skrivaren för utskrifter av textdokument, är en bläckstråleskrivare ett alternativ. Fotoskrivarna är nämligen begränsade i sitt användningsområde.

Fotoskrivare finns, precis som alla andra typer av skrivare, i alla möjliga modeller och prisklasser, från relativt avskalade modeller till mycket avancerade varianter. Skillnaderna ligger i de extra funktioner som respektive skrivare har. Om du bara vill skriva ut dina familjebilder på fotopapper behöver du förmodligen inte den mest avancerade fotoskrivaren. Arbetar du professionellt med bilder vill du säkert ha möjligheten att koppla en digitalkamera direkt till skrivaren.

Fördelar med fotoskrivare

 • Utmärkt kvalitet på fotoutskrifter
 • Ofta bra funktioner för direktkoppling mellan kamera och skrivare
 • Du kan skriva ut ett foto direkt efter att du har tagit det

Nackdelar med fotoskrivare

 • Högre kostnad per utskrift än utskrifter med en bläckstråleskrivare
 • Dyrare än att skicka kort på framkallning
 • Det tar ganska lång tid att skriva ut många foton

2 saker att tänka på

 • Fotoskrivaren är något begränsad när det gäller andra typer av utskrifter. Om du vill ha en skrivare som klarar av både fotoutskrifter och vanliga textdokument ska du kanske fundera på att köpa en bläckstråleskrivare i stället.
 • Fotoutskrifter är dyrare än vanliga utskrifter. För en fotoskrivare används nämligen speciellt fotopapper. Priset per utskrift är normalt lägre för bläckstråleskrivare eftersom det finns fler leverantörer av fotopapper att välja mellan.

2 fotoskrivare du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Epson WorkForce Pro WP
 • Mycket god utskriftskvalitet för att vara en bläckstråleskrivare
 • Snabba utskrifter
 • Låg kostnad per utskrift
 • Utsedd till bästa fotoskrivare av Bäst-i-test.se

Epson WorkForce Pro WP

Epson WorkForce Pro är egentligen en bläckstråleskrivare men det är för den alldeles utsökta utskriftskvaliteten som den är mest känd. Samtidigt är kostnaden för en utskrift klart under medel.

1 799 kr
Ev. priser är från 2012-03-21 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
HP Photosmart 7510e
 • Mycket enkel installation
 • Klart godkända fotoutskrifter till ett lågt pris

HP Photosmart 7510e

HP Photosmart 7510e är en multifunktionsskrivare som skriver ut foton med god kvalitet. Med pekskärmen är det enkelt att styra skrivaren. Installationen är också en dröm.

1 449 kr 1 990 kr
Ev. priser är från 2012-03-21 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer fotoskrivare
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Clas Ohlson
Clas Ohlson
Clas Ohlson är en välkänd butikskedja i Sverige som självklart också har en webbutik, och en mycket bra sådan därtill. Clas Ohlson är en detaljhandel och utbudet är en populär utgångsplats för "tekniska saker till hemmet" med allt från spikar till adventsljusstakar.
Misco
Misco
Misco (före detta Dabus Dataprodukter AB) säljer datortillbehör över nätet och via postorder. Här finns ett sortiment med över 190 000 artiklar som tillhör datorer och tillbehör, du hittar enkelt det du behöver här och får dina artiklar hemskickade med snabb leverans. Misco strävar efter att bli ledande nätbutik inom branschen och hemsida står under ständig utveckling.
MyTrendyPhone
MyTrendyPhone
MyTrendyPhone säljer tillbehör till mobiltelefoner, ipad och mycket mer. Här hittar du allt du behöver för att pimpa och styla din telefon så att den blir ännu mer personlig och funktionell. Här finns ett brett utbud av tillbehör till mobiltelefoner till låga, fina priser.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer fotoskrivare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bra webbsidor som kan ge dig mer information

Epson stylusphotor2880(122294) large
Epson Stylus Photo R2880
Denna skrivare är enbart inriktad mot foto. Kvaliteten på utskrifterna blir minst lika bra, om inte bättre, som vid framkallning i ett fotolab. Med nio bläckpatroner får du en exakt färgåtergivning.,