Enkla tips för att välja rätt kolsyremaskiner när du köper på nätet

Kolsyremaskin

Det är nog inte många som känner till detta faktum, men den första kolsyremaskinen uppfanns faktiskt redan 1903. Det dröjde dock länge innan kolsyremaskinen blev en fast inventarie i vart och vartannat hushåll. Under 1980-talet lanserades den första kolsyremaskinen för hemmabruk i Sverige. Problemet med dessa var att de dels var ganska stora och otympliga, och dels att man var tvungen att förvara det kolsyrade vattnet i glasflaskor.

De kolsyremaskiner som säljs idag är strömlinjeformade, läckert designade apparater som nästan utgör en designdetalj i hemmet. Det kolsyrade vattnet hamnar i PET-flaskor som man kan återförsluta och förvara i kylen.

Så här fungerar en kolsyremaskin

En kolsyremaskin är en mycket enkel apparat. När man sätter på kolsyremaskinen förs koldioxid från en kolsyrepatron ner i vattnet och skapar de karakteristiska bubblorna. En patron räcker normalt för att kolsyra mellan 50–60 liter vatten.

En kolsyremaskin kan användas för att göra egen läsk eller för att bara ge lite extra lyx till bordsvattnet. Man kan smaksätta vattnet med vad som helst, men vanligast är att man använder en specialtillverkad essens. Att göra sitt eget kolsyrade vatten är bra både för hushållsekonomin och miljön. En kolsyrepatron kostar inte mycket pengar och kranvattnet är ju i princip gratis.

Det finns egentligen inga skillnader mellan olika kolsyremaskiner. Alla maskiner fungerar på samma sätt. Det som skiljer olika maskiner åt är främst designen. De flesta kolsyremaskiner är vackra att se på, men vissa står ändå ut från mängden. Något man kan tänka på är om man vill ha en PET-flaska som är vacker att ställa på bordet. En del tillverkare har inte bara fokuserat på designen på själva kolsyremaskinen utan även på designen på flaskorna.

En annan sak att tänka på är om kolsyremaskinen använder en kolsyrepatron av generiskt slag eller om det krävs att man använder en specifik typ av kolsyrepatron. Det kan också vara bra att man funderar lite kring hur mycket PET-flaskorna ska rymma.

5 saker att tänka på

  • Kan du byta in kolsyrepatronerna? Med utpekade serviceställen för inbyte av patroner blir det enklare med återvinningen.
  • Är det viktigt att designen är vacker? Många kolsyremaskiner är tänkta att stå framme och är därför ganska vackert utformade. Tänk dock på att designen inte är allt.
  • Hur fungerar kolsyrepatronerna? Måste du använda en typ av kolsyrepatron som bara passar ett visst märke eller en viss modell, eller kan du använda generiska patroner?
  • Hur länge räcker kolsyrepatronerna? En kolsyrepatron ska normalt räcka för att kolsyra 50–60 liter vatten, men det finns undantag från normen. Ju längre patronen räcker desto enklare blir användningen av kolsyremaskinen.
  • Hur mycket rymmer PET-flaskorna? Den eller de medföljande PET-flaskorna rymmer normalt en liter. Det är förmodligen fullt tillräckligt för de flesta behov. Om du har särskilda önskemål, undersök då olika modeller lite närmare innan du slår till på ett köp.

3 produkter du bör överväga
Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Wassermaxx kolsyremaskin
  • Kolsyrepatron medföljer

Wassermaxx kolsyremaskin

Snygg och enkel kolsyremaskin som är mycket enkel att använda. Kolsyrepatron för ungefär 60 liter medföljer.

Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
OBH Nordica kolsyremaskin
  • Kolsyrat vatten på nolltid
  • Vacker flaska

OBH Nordica kolsyremaskin

Snabb kolsyremaskin med kapacitet för en liter. Mycket vackert designad flaska som passar hur bra som helst på matbordet.

Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
AGA Aqvia kolsyremaskin
  • Fri frakt på CDON.com
  • Vacker design

AGA Aqvia kolsyremaskin

Kanske den snyggaste kolsyremaskinen på marknaden. Tillverkad i en hållbar design och är enkel att hantera. Från det välkända varumärket AGA. Två flaskor medföljer.

1 399 kr
Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer kolsyremaskiner
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.