Enkla tips för att välja rätt led tv-apparater när du köper på nätet

LED-TV

LCD, plasma, 3D, LED? Det är lätt att bli lite förvirrad när man kikar igenom utbudet av de nyaste TV-modellerna. Att välja TV är inte lika enkelt nu som för några år sedan. Fram till i början av 2000-talet valde vi mellan ”tjockteve” i normalt format eller widescreen-format. Om du har funderat på vad en LED-TV är för något och kanske är en spekulant på en sådan så rekommenderar vi att du läser vidare.

Så här fungerar LED-TV

LED-TV är en vidareutveckling av LCD-skärmen. Den största skillnaden mellan LCD och LED är att skärmen i den senare innehåller dioder i stället för flytande kristaller. Dioderna speglar bildsignalen genom att tändas och släckas i rask takt.

Det finns två typer av LED-skärmar, nämligen LED Edge och Full LED. På den senare är dioderna placerade precis bakom skärmen. Med LED Edge är dioderna placerade runt skärmen. En skärm med Full LED har mer än dubbelt så många dioder än en skärm med LED Edge. Det ger en bättre bild, med den största fördelen att bildåtergivningen blir jämnare. Samtidigt kostar tekniken lite mer. Om du väljer en TV med LED Edge är det klokt att inte bara kika på hur tunn skärmen är. Ju tunnare skärm, desto större risk för sämre färgstabilitet och svärta.

Fördelar med LED-TV

Med LED-TV har du flera fördelar jämfört med den äldre LCD-tekniken. Du behöver till exempel inte oroa dig för döda pixlar. Du kan också räkna med att en LED-TV är mer strömsnål än en LCD-TV. Jämfört med en plasma-TV är en LED-TV mycket strömbesparande. Den nya tekniken gör också att skärmarna kan göras mycket tunna, detta eftersom skärmen inte behöver rymma en separat ljuskälla. Med minskat djup blir skärmen även mycket lättare än skärmen på en LCD- eller plasma-TV.

7 saker att tänka på

 • Ska belysningen komma från kanterna (Edge) eller från bakom skärmen (Full LED)? Full LED ger en bättre bild, till en dyrare peng.
 • Välj inte en alltför tunn LED-TV om du väljer Edge-tekniken. Oavsett TV-modell gäller att ju tunnare skärm, desto större känslighet. Det gäller bland annat färgstabiliteten.
 • Vilka anslutningsmöjligheter vill du ha? En USB-anslutning är till exempel alltid bra att ha. Med en USB-anslutning kan du koppla in digitala enheter direkt i TV:n för att se på film, visa bilder, med mera.
 • Vill du kunna använda TV:n med WiFi? Med en WiFi-anslutning kan du till exempel streama innehåll direkt från nätet.
 • Vilken skärmstorlek vill du ha? Skärmstorleken är viktigare än man tror. Framför allt ska du tänka på betraktningsavståndet när du väljer storlek. Störst är inte alltid bäst. I det större vardagsrummet passar en stor skärm förmodligen utmärkt. I sovrummet, där du befinner dig ganska nära TV:n, kan det vara lämpligare med en mindre skärm.
 • Ska din TV ha inbyggd digital-TV? En modell med inbyggd receiver kan du välja om du inte tänker använda någon annan metod för att ta emot TV-signaler.
 • Är det viktigt med en låg strömförbrukning? LED-tekniken drar mindre ström än andra tekniker, men det finns ändå skillnader mellan olika modeller och märken.

3 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Sharp Aquos
 • 60 tum
 • Full HD
 • Strömsnål LED-TV

Sharp Aquos

3D LED-TV på 60 tum med teknik som gör att din bildupplevelse blir utmärkt, oavsett vad du tittar på. Inbyggd digital-TV, USB-dongel för WiFi. Full HD och fyra HDMI-ingångar.

13 799 kr
Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Samsung 3D LED-TV
 • LED och 3D
 • Många ingångar

Samsung 3D LED-TV

Samsungs modell UE40ES6100 är en utmärkt instegsmodell för dig som tidigare haft en tjock-TV eller LCD-TV. Strömsnål LED-teknik med full HD och 3D. Många ingångar för externa enheter.

5 990 kr
Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
LG LED-TV 32 tum
 • HD-TV 1080p
 • HDMI och USB

LG LED-TV 32 tum

32 tums LED-TV i standardutförande till rätt pris. Möjlighet till uppkoppling till Internet och ingångar för USB. Klart godkänd bildbehandling.

3 127 kr
Ev. priser är från 2012-10-15 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer led tv-apparater
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer led tv-apparater? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.