Enkla tips för att välja rätt omega 3-produkter när du köper på nätet

Omega-3

Omega-3 är en fettsyra som finns i framförallt fet fisk som till exempel sill, makrill och lax samt via vegetabiliska källor som till exempel rapsolja och valnötter. Omega-3 har framförallt blivit känt för den påstådda egenskapen att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilket är en av världens vanligaste dödsorsaker. Detta har gjort att fet fisk och Omega-3 blivit en viktig del av kosten för många som är i riskzonen samt av andra som vill skydda sig i förebyggande syfte. Det bör dock påpekas att det inte är vetenskapligt bevisat att Omega-3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Omega-3 är en essentiell fettsyra vilket innebär att kroppen inte kan själv kan framställa Omega-3 utan behöver få den via kosten. Omega-3 är dock inte bara en fettsyra utan består av olika typer av fettsyror. Vissa (DHA och EPA) kommer ifrån fisk medan ALA kommer ifrån växtriket.

Det godaste sättet att få i sig Omega-3 är förstås via en vällagad färsk fisk men det är inte alltid man har tid, råd eller möjlighet att äta fet fisk varje dag. Det finns också en risk att få i sig farliga tungmetaller via fisk vilket gör att vissa personer undviker att äta fisk.

Det går dock att få i sig Omega-3 via kosttillskott och naturläkemedel, tabletter som enkelt kan köpas via nätet numera. Förut var det vanligt med fiskolja men det går att framställa Omega-3 via vegetabiliskt via alger. Dessa tabletter har fördelen att de inte innehåller spår av tungmetaller från fisk.

Omega-3 tabletter är numera inte så dyra och det går att hitta bra kampanjer som säljer dem till lågt pris. Därtill finns även möjligheten att prenumerera på Omega-3 tabletter så att man enkelt får hem dem i brevlådan.

Foto: Suat Eman / freedigitalphotos.net

4 saker att tänka på

 • Det bästa sättet att få i sig Omega-3 är att äta färsk fisk.
 • Omega-3 från växtalger är bättre än omega-3 från fiskolja eftersom fiskolja kan innehålla spår av tungmetaller.
 • Framställningen av Omega-3 sker ofta med en negativ påverkan på miljö, fiskebestånd och socioekonomi. Var nogrann med varifrån du köper dina omega-3 produkter och ring gärna butikerna och fråga hur just den produkten du överväger har framställts.
 • Omega-3 från växtalger och krill är bättre ur ett miljöperspektiv då de befinner sig längre ner i näringskedjan. Påverkan på naturen blir alltså mindre.

4 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Arctic Omega-3
 • Billigast per kapsel
 • Hög kvalitet
 • Fiskolja från kalla vatten

Arctic Omega-3

Omega-3 ska helst hämtas från kalla vatten vilket denna produkt är. Den är dessutom en av de allra billigaste.

Priset är för 180 kapslar

Ev. priser är från 2011-01-29 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Omega-3 krillolja
 • Miljövänlig
 • Bättre upptagningsförmåga än produkter baserade på fiskolja

Omega-3 krillolja

Omega-3 framställd från krill i arktiska vatten. Krilloljan är mer naturvänlig och har mindre spår av tungmetaller, generellt, än omega-3 från fiskolja.

Ev. priser är från 2012-03-08 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Star Nutrition Omega-3
 • Hög kvalitet
 • Lågt pris

Star Nutrition Omega-3

Star Nutrition är ett välkänt märke inom fitness eftersom de håller hög kvalitet på sina produkter och ändå låga priser. Detta märke finns även som storpack.

Priset gäller för 90 kapslar.

Ev. priser är från 2011-01-10 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Omega-3 Forte
 • Bästsäljare

Omega-3 Forte

Omega-3 Forte är en storsäljare och en av de mest populära produkterna för Omega-3.

Priset är för 120 kapslar.

Ev. priser är från 2011-01-10 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer omega 3-produkter
Gymgrossisten
Gymgrossisten
Hos Gymgrossisten ligger fokus på träning, hälsa och välmående och här hittar du allt du behöver för din optimala träning. Kosttillskott, proteinpulver, hälsoprodukter och mycket mer hittar du här, allt till fina priser. Gymgrossisten har också en del fysiska butiker, vilka du kan besöka för att botanisera i sortimentet.
Hälsokostgrossisten
Hälsokostgrossisten
På TopFormula är man mån om sina kunders välmående och hälsa. Detta återspeglas i det breda sortimentet, som innehåller allt ifrån vitaminer och antioxidanter till produkter för viktminskning. Alla varor är kvalitetskontrollerade, och kundtjänsten håller hög klass för att du ska kunna vara så välinformerad som möjligt.
HealthMe
HealthMe
HealthMe erbjuder ett stort sortiment av hälsokost, kosttillskott, naturläkemedel och mycket mer. Här ska du som kund kunna finna allt du öskar för att öka ditt välmående. Här finns också ett stort utbud av produkter som är ekologiska och därmed skonsamma för miljön. Du kan alltså göra en god insats inte bara för dig själv, men också för miljön.
Möllers Omega 3
Möllers Omega 3
Möllers Omega 3 är ett företag som tillverkar fiskoljor rika på Omega 3. Deras hälsoprodukter och tillskott är väl testade och företaget har länge varit etablerat i branschen. Möller's värnar om din hälsa och därför erbjuder de dig sina hälsoprodukter av hög kvalité.
Sporttema
Sporttema
Sporttemas tanke är att till förmånliga priser kunna erbjuda sina kunder toppklassiga träningsredskap. Det ska vara enkelt och tryggt att handla, så företaget har hela 30 dagars öppet köp, snabba leveranstider, 3 års garanti samt en "lägsta pris"-garanti.
Svensk Hälsokost
Svensk Hälsokost
På Svensk Hälsokost har man stenkoll på allt som gäller naturmedicin, hälsa och wellness. Mottot talar om snabba och trygga leveranser samt ett kvalitativt sortiment med bredd. Priserna hålls låga och kundservicen är välutvecklad - här behöver ingen kund gå undrandes över vad det egentligen är man beställt. Fri frakt gäller dessutom, vid köp över 500 kr!
Svenskt Kosttillskott
Svenskt Kosttillskott
Svenskt Kosttillskott är ett marknadsledande företag som anser att kosttillskott inte bara är något för elittränare. Istället ska alla som tränar och bryr sig om sin hälsa finna vad de letar efter i företagets breda sortiment. Priserna är låga, leveranstiderna korta och servicenivån hög. Fraktfritt vid beställning över 600 kr!
Vitaminbutiken Kenkou
Vitaminbutiken Kenkou
Vitaminbutiken Kenkou tänker enligt principen "kvalitet hellre än kvantitet", och är noga med vilka tillverkare de beställer ifrån. De vill även sprida sin kunskap och ger därför via sin webbsida tillgång till de senaste forskningsrönen inom branschen. Vitaminbutiken Kenkou är dessutom Sveriges representant för märket Lamberts, och fungerar som återförsäljare till hela Skandinavien.
Yves Rocher
Yves Rocher
Hos Yves Rocher finns ett brett sortiment av produkter inom kategorier som smink, hudvård och hårvård. Ofta finns aktuella erbjudanden som innebär extra förmånliga priser, och dessutom får man som kund premier vid beställning. Yves Rocher vill att man ska vara 100% nöjd - är man inte det får man pengarna tillbaka.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer omega 3-produkter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.