Enkla tips för att välja rätt torktumlare när du köper på nätet

Torktumlare

Att ha en torktumlare hemma är mycket praktiskt. Att hänga upp kläder på tvättlinor efter tvätten är ganska mödosamt. Dessutom tar ju torkställningen en hel del plats. Har du inte utrymme för torkställningen i tvättstugan eller badrummet blir det till att hänga tvätten i något annat rum i hemmet.

Torktumlarens funktion är ytterst okomplicerad. Den torkar helt enkelt blöta, tvättade kläder. I torktumlarens innandöme är en trumma placerad, ungefär som i en tvättmaskin. När du har lagt i kläderna i trumman och valt torkprogram börjar trumman att rotera. Genom hålen i trumman blåses varmluft in för att torka kläderna.

Varianter av torktumlare

Det finns två metoder för att transportera bort fukten från själva trumman. En frånluftstumlare ansluts till ett ventilationsrör. Genom detta transporteras all fukt bort från torktumlaren. En kondenstumlare samlar i stället upp och kondenserar fukten. Det vatten som blir resultatet av kondenseringen rinner antingen ut i avloppet eller samlas i en tank på baksidan av torktumlaren. Vilken sorts torktumlare du ska välja är egentligen en smaksak. Det beror till stor del på vilka anslutningsmöjligheter du har i det utrymme där du installerar torktumlaren.

Förutom att det finns två typer av fristående torktumlare finns även tvättmaskiner med torktumlarfunktioner. En sådan maskin är utmärkt för hushållet som har ont om plats och gärna effektiviserar tvätten. Det du ska notera är dock att kapaciteten i kilo för tvätt respektive tumling inte är densamma.

Funktioner hos olika torktumlare

Alla torktumlare har olika torkprogram. Det är en nödvändighet – alla kläder bör ju inte tumlas i samma temperatur. En del torktumlare har dock fler specialprogram än andra. Om du har många ömtåliga klädesplagg är det klokt att välja en torktumlare med många specialprogram.

De flesta torktumlare har även sensorstyrd torkning. Det innebär att torktumlingen avslutas när maskinen genom fuktsensorer i trumman känner av att kläderna är torra.

5 saker att tänka på

 • Hur stor kapacitet behöver du? För den mindre barnfamiljen räcker förmodligen en kapacitet på upp emot 6 kilo alldeles utmärkt. För den större familjen kanske en modell med en kapacitet på upp emot 8 kilo är mer lämplig.
 • Är designen viktig för dig? De flesta torktumlare är inte särskilt fantasifullt designade. Torktumlaren är ju en bruksmaskin. Det finns dock en del modeller med ett lite annorlunda designspråk. För dessa måste du ofta vara beredd att betala lite extra.
 • Hur många specialprogram behöver du? Ju fler specialprogram desto större användningsområde. Med upp emot sex specialprogram kan du torka i princip alla typer av kläder i din torktumlare.
 • Vill du ha sensorstyrd torkning och/eller tidsstyrd torkning? Sensorstyrd torkning är tids- och energibesparande och lämplig för de flesta kläder. Med tidsstyrd torkning anpassar du själv torktiden efter klädernas kvalitet.
 • Dåligt med plats? Då kanske en kombinerad tvättmaskin/torktumlare är ett bra alternativ för dig? Det finns ett mindre antal av dessa modeller. Det du kan tänka på är att torkkapaciteten inte är lika stor som i en fristående torktumlare.

3 butiker du bör överväga
Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Smeg tvättmaskin/torktumlare
 • 2 in 1
 • Snygg design i rostfritt stål
 • Bra kapacitet

Smeg tvättmaskin/torktumlare

Om du har trångt hemma är en kombinerad tvättmaskin/torktumlare ett utmärkt val. Den har modellen har kapacitet för 7 kg vid tvätt och 4 kg vid tumling. Mängder av energibesparande tvätt- och torkprogram.

12 995 kr
Ev. priser är från 2012-10-10 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Electro Helios torktumlare
 • Stor kapacitet
 • Exakt fuktavkänning

Electro Helios torktumlare

Mycket energisnål torktumlare från det erkända varumärket Electro Helios. Sex olika specialprogram samt sensorstyrd alternativt tidsstyrd torkning.

5 840 kr
Ev. priser är från 2012-10-10 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Whirlpool torktumlare
 • Smart fuktavkänning

Whirlpool torktumlare

Torktumlare med Whirlpools ”6th sense”-teknik. Maskinen slår av när kläderna är torra. Flera program för särskilt omtåliga kläder.

2 990 kr
Ev. priser är från 2012-10-10 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).