Enkla tips för att välja rätt tvättmaskiner när du köper på nätet

Tvättmaskin

En tvättmaskin är en maskin som används till att tvätta och rengöra olika textiler som kläder, dukar, sängkläder och så vidare. I de flesta fall är en tvättmaskin bestående av en så kallad trumma i vilken man placerar tvätt som sedan sköljs med tvättmedel och vatten samtidigt som den snurras runt inuti trumman.

Processen innefattar utöver sköljningen av varmt vatten och tvättmedel bland annat kalla sköljningar och en centrifugering där mycket av vattnet avlägsnas genom de perforeringar som finns i trumman. Den första roterande tvättmaskinen uppfanns år 1858

Det finns främst två sorters tvättmaskiner, den frontmatade och den toppmatade. Den frontmatade tvättmaskinen fylls på framifrån och den toppmatade fylls på ovanifrån. Den vanligaste av dessa är den frontmatade

På senare år har det blivit viktigt med främst två saker när man köper en ny tvättmaskin, dels att den är tyst och inte för så mycket oljud och dels att den är energisnål och således snäll mot både plånbok och miljö.

Energimärkningen på en tvättmaskin rör sig på skalan A till G där A är bäst. På senare tid har man även infört ytterligare klassificeringar. Dessa är A+ och A++ där den senare är den mest effektiva. Dessa är dock inte officiella och används enbart vid marknadsföring. Skalan A till G appliceras även på hur bra en tvättmaskin tvättar. Även där är A bäst.

5 saker att tänka på

 • Glöm inte att mäta upp hur mycket plats du har hemma! En tvättmaskin tar ganska mycket plats!
 • En tvättmaskin behöver både vatten och elektricitet för att funka, se till så att platsen du vill placera din tvättmaskin på är en plats man kan ha en tvättmaskin.
 • Att installera en tvättmaskin är inte det enklaste, ibland kan det vara det bästa att låta ett proffs göra det. Då är du även försäkrad om något skulle gå fel!
 • Att köpa en tvättmaskin med en hög energiklass kanske är dyrare men de pengarna du sparar på att köpa en med en lägre klass kanske du förlorar på elräkningen!
 • Välkända märken kanske är dyrare, men samtidigt finns det en garanti för att de vill bevara sitt (ofta) gida omdöme och därför är en sådan maskin troligare att hålla än en från ett ökänt märke.

3 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
Electrolux EWF147443W tvättmaskin
 • Bästa energiklassen.
 • LED-display.
 • Snurrar 1400 varv i minuten.

Electrolux EWF147443W tvättmaskin

Denna tvättmaskin har energiklass A+++ vilket är den bästa som finns. Det klarar av att tvätta 7 kg tvätt åt gången samt har en tydlig LED-display som hjälper dig att tvätta så smidigt som möjligt.

8 499 kr
Ev. priser är från 2012-08-08 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
LG F1480QDS
 • Smal tvättmaskin.
 • Energisnål.
 • Välkänt märke.

LG F1480QDS

Denna tvättmaskin från LG är energiklassad som A++ vilket är den näst bästa energiklassen. Den klarar av 1400 varv i minuten och kan ta 7 kg per tvätt. Tvättmaskinen tar även mindre plats än andra tvättmaskiner då den bara är 60 cm bred.

5 369 kr
Ev. priser är från 2012-08-08 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Zanussi ZWQ5129
 • Toppmatad.
 • Effektiv.
 • Hjul under hjälper till vid flytt.

Zanussi ZWQ5129

Denna toppmatade tvättmaskin från Zanussi klarar av 1200 varv per minut och har energiklass A+ och tvätteffekt A. Tvättmaskinen klarar av 6 kg tvätt samt tar mindre plats eftersom den är toppmatad.

6 499 kr
Ev. priser är från 2012-08-08 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer tvättmaskiner
Kelkoo
Kelkoo
Kelkoo är en sammanställningstjänst där du lätt kan söka på en enorm bredd av produkter och få fram erbjudanden från en stor mängd e-butiker som Kelkoo samarbetar med. Nu slipper du surfa runt och leta efter de bästa erbjudandena på egen hand, Kelkoo skannar lätt av alla sina samarbetspartners åt dig och på ett kick har du det bästa erbjudandet, snabbt och enkelt.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp
Moderna Försäkringar
Moderna Försäkringar
Moderna Försäkringar är ett nytt och nytänkande försäkringsbolag som erbjuder alla möjliga typer av försäkringar till så väl privatkund som företag. De erbjuder försäkringar för hus, bil, etc, men också en del specialförsäkringar för bl.a. fritidsbåtar. Moderna Försäkringar har kunder i hela norden och värnar stort om din trygghet!
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.
Tretti
Tretti
Hos Tretti hittar du vitvaror och hushållsapparater till bra priser. Sortimentet är stort, och butiken utvaldes till Årets e-handlare 2011. Fri frakt gäller inom hela landet!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer tvättmaskiner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.