Enkla tips för att välja rätt våffeljärn när du köper på nätet

Våffeljärn

Finns det något godare än nygräddade våfflor, direkt från våffeljärnet? Pannkakor och plättar i all ära, men att bli serverad våfflor känns betydligt lyxigare. Här får du bra tips du kan ta till dig om du är ute efter ett våffeljärn. Du får även rekommendationer för några specifika våffeljärn.

Hur fungerar ett våffeljärn?

Ett våffeljärn är en apparat som består av två plattor som hålls samman med ett gångjärn. Båda plattor har värmeslingor vilket gör att våfflan gräddas från två håll samtidigt. Plattorna är normalt täckta av ett material, ofta teflon, som gör att smeten inte fastnar.

Tänk på det här när du letar våffeljärn

Det första du ska fundera på när du letar efter ett nytt våffeljärn är om du vill laga traditionella svenska våfflor eller så kallade belgiska våfflor. Svenska våfflor består av fem ganska tunna hjärtformade våfflor som sitter ihop och kan brytas isär. Belgiska våfflor är fyrkantiga och betydligt tjockare.

När du har bestämt dig för vilken form våfflorna ska ha är det klokt att fundera lite på storleken på våffeljärnet. Om du äter våfflor ofta kan det vara klokt att välja ett våffeljärn som kan grädda åtminstone två våfflor åt gången. Alternativt kan du välja ett våffeljärn med en stor diameter. Om du inte äter våfflor så ofta är det kanske bättre att välja ett mindre våffeljärn. Det tar nämligen inte lika mycket plats i köket.

En tredje sak att fundera på är om våffeljärnet ska ha termostat eller andra funktioner som underlättar gräddningen. Med ett termostat och en signallampa ser du direkt när våfflan är färdiggräddad. Vissa enklare våffeljärn har inte sådana funktioner.

Säkerheten är också viktig att tänka på. Om våffeljärnet har gummifötter för minskad friktion är det självklart en fördel. Om våffeljärnet är värmeisolerat kan du undvika olyckor, särskilt om barnen vill hjälpa till med gräddningen.

5 saker att tänka på

 • Vill du göra svenska våfflor eller belgiska våfflor? Vissa våffeljärn har utbytbara plattor så att du kan tillaga både svenska och belgiska våfflor, men de flesta är utformade enbart för en typ av våffla.
 • Hur många våfflor vill du kunna grädda åt gången? De flesta våffeljärn har plats för två våfflor per gräddning. I det mindre hushållet kanske det räcker med ett våffeljärn som gräddar en våffla åt gången.
 • Är våffeljärnet enkelt att rengöra? Alla våffeljärn har plattor med en non-stick-beläggning. Du rengör plattorna genom att torka av dem. För ännu enklare rengöring kan du välja ett våffeljärn med uttagbara plattor.
 • Vore det praktiskt med signallampor som visar när våffeljärnet har nått arbetstemperatur och när våfflorna är färdiggräddade? Med signallampor och termostat underlättar du gräddningen och har enklare att få ett perfekt resultat.
 • Hur säkert är våffeljärnet när det handlar om värmealstringen? Ett våffeljärn kan bli mycket varmt. Det är en klar fördel om det finns partier på våffeljärnet som är isolerade. Det gäller inte minst toppkåpan och handtaget.

3 produkter du bör överväga
Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
OBH Nordica våffeljärn
 • Plats för två våfflor
 • Signallampa

OBH Nordica våffeljärn

Våffeljärn för belgiska våfflor. Inställbar temperatur och signallampa. Snygg design i rostfritt stål.

Ev. priser är från 2012-10-03 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Åviken våffeljärn
 • Solitt och stabilt
 • Indikationslampa

Åviken våffeljärn

Snyggt designat våffeljärn som gräddar våfflor med fyra hjärtan. Har termostat och indikationslampa. Non-stick för enkel rengöring.

Ev. priser är från 2012-10-03 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
Wilfa våffeljärn
 • Stora och djupa våfflor
 • Indikatorlampa

Wilfa våffeljärn

Utmärkt våffeljärn med stor diameter (23 cm). Ger jämna och frasiga våfflor och har både termostat och signallampa.

Ev. priser är från 2012-10-03 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer våffeljärn
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.