Enkla tips för att välja rätt ekologiska hudvårdsprodukter när du köper på nätet

Ekologisk hudvård

En ekologisk hudvårdsprodukt är en produkt tillverkad av naturliga ingredienser. Tillverkningen av ekologiska produkter stör inte ekosystemet och är därmed skonsamma mot miljön. Naturligt innehåll innebär också att naturen kan bryta ner och återvinna produkterna, till skillnad från de icke-ekologiska. Ekologiska produkter är dessutom skonsammare mot din hy. På nätet finns ett brett utbud av ekologiska hudvårdsprodukter och de flesta nätbutiker som säljer hudvårdsprodukter har ett visst ekologiskt utbud.

Med ekologisk hudvård menas att produkterna, förutom att de endast får innehålla naturliga ingredienser, inte får vara djurtestade samt att en stor del av ingredienserna bör komma från ekologiska odlingar. När du väljer att köpa ekologiska produkter bör du också väga in hur förpackningen är tillverkad samt varifrån varan kommer. En ekologisk vara som transporterats långt för att komma till din butik är inte mycket bättre än de icke-ekologiska produkter som tillverkats på närmare håll, sett ur miljösynpunkt.

Ekologiska produkter är helt fria från kemiska tillsatser, vilket är positivt både för miljön och för dig. För dig med känslig hy kan ekologisk hudvård vara ett skonsammare alternativ som inte torkar ut huden lika mycket som ”vanliga hudvårdsprodukter”. De hudvårds- och kosmetik-produkter vi använder oss av absorberas till ca 60 % av huden. Att proppa kroppen full med kemikalier och miljögifter låter inte särskilt trevligt. Ekologiska produkter borde alltså vara ett självklart val för betydligt fler av oss.

5 saker att tänka på

  • Välj ekologiskt om du har känslig hy, din hud har lättare för att ta upp naturliga ämnen och det är dessutom skonsammare.
  • Tänk på när du väljer ekologisk produkt att det inte är bra för miljön med långa transporter. Välj om möjligt närproducerade produkter.
  • Tyvärr måste man komma ihåg att ekologiska produkter är dyrare än andra hudvårdsprodukter. Välj produkt efter kvalité samt hur mycket du har råd att lägga på ekologisk hudvård.
  • Viktigast är att välja skonsamma, ekologiska produkter till känsliga hudområden. Ansikte, särskilt runt ögonen, bör behandlas extra försiktigt. Även torra fläckar i en blandhy kan behöva extra skonsam vård.
  • Att använda ekologiska duschprodukter, schampo m.m., är bra. Vid dusch sprids kemikalierna i schampot med duschvattnet rätt ut i golvbrunnen och vidare ut i naturen. Detta kemikalieutsläpp kan minskas avsevärt genom att använda ekologiska produkter i duschen.

2 produkter du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
CCS Oliva Eco
  • Mycket skonsam serie med hudkräm och makeup från CCS
  • Mjukgörande på djupet och har lång verkan på huden

CCS Oliva Eco

CCS har en utbyggd ekologisk serie med hudkräm och makeup. Den här hudkrämen är mjukgörande på djupet och en härlig konsistens. Lyxig känsla och otroligt skonsam mot huden.

99 kr 160 kr
Ev. priser är från 2012-07-09 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Ekologisk tvål från Trädgårdsapoteket
  • Inte lika uttorkande som vanlig tvål
  • Finns i många olika dofter

Ekologisk tvål från Trädgårdsapoteket

Här är en serie ekologiska tvålar från Trädgårdsapoteket. Rengörande och skrubbande, men mycket skonsamma och verkar inte så uttorkande som vanlig tvål.

Ev. priser är från 2012-07-09 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Märken som säljer ekologiska hudvårdsprodukter
Bodystore
Bodystore
Bodystore är en butik som säljer hälsokost och hälsoläkemedel på nätet. De inriktar sig på träning, hälsa och kost och här finner du ett stort utbud inom dessa kategorier. De har också ett stort utbud under kategorin Vegetarisk kost. Butiken ägs av Gymgrossisten, som är en annan nätbutik inriktad på träning kosttillskott för mycket aktiva.
Lyko
Lyko
Lyko säljer skönhets- hår och hudvårdsprodukter på nätet till fina priser. Lyko strävar efter att erbjuda ett brett sortiment där du som kund garanterat ska hitta det du letar efter, få hem produkterna av hög kvalité med snabb leverans. Lyko jobbar med kända varumärken och har en certifiering av Trygg e-handel, det är säkert och tryggt att handla hos Lyko.

Övriga märken

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer ekologiska hudvårdsprodukter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.