Enkla tips för att välja rätt bildskärmar när du köper på nätet

Bildskärm

I dag finns det många olika typer av bildskärmar på marknaden. Beroende på vad du är ute efter och hur du har tänkt dig att använda bildskärmen kan du välja bland en rad olika typer och märken. Du bör se till skärmens märke, storlek, responstid samt upplösning innan du gör ditt val.

Den allra vanligaste bildskärmstypen är i dag LCD-skärmen. Den består av ett antal pixlar eller bildpunkter som skapar bilden, som sedan sänds ut genom skärmen. Bildkvaliteten bestäms till stor del av datorns grafikkort, skärmens upplösning samt färgerna och kontrasten. Ju högre upplösning, desto bättre grafik med fler och finare detaljer. I dag finns det även LED-skärmar. Dessa skärmar kan sägas vara en vidareutveckling av LCD-skärmen.

4 saker att tänka på

  • Skärmstorlek - Du bör fundera kring vilken storlek du vill ha på skärmen – helt enkelt vad som passar för dina behov. Om du exempelvis tittar mycket på film, spelar spel och liknande kan det vara behagligt med en större skärm. De vanligaste skärmstorlekarna är 19, 21, 24, 27 och 30 tum. Ju större desto dyrare gäller generellt.
  • Datorns grafikkort - Det är viktigt att se till att datorn har ett bra grafikkort för att kunna matcha bildskärmens upplösning. Datorns grafikkort måste kunna hantera bildskärmen för att skärmen ska fungera på rätt sätt.
  • Responstid - Responstiden anger hur snabbt en pixel uppdateras. Att responstiden är snabb är särskilt viktigt om du har tänkt använda bildskärmen vid spel, där grafiken annars kan haka upp sig. Med en snabb responstid får du också en häftigare spel- och filmupplevelse.
  • Utrymme - Har du plats med en stor bildskärm? Har du ett litet skrivbord kan det bli väldigt trångt vilket påverkar ergonomin för hur du jobbar. Om du har möjlighet, välj en bildskärm man kan sätta upp på väggen för att spara utrymme!

3 butiker du bör överväga
Star5 6cc1457182b9e6c8c068df161b4723ec0c9711d9265e988c946a158e62a3b847
LG E2441V-BN
  • Mycket prisvärt alternativ
  • Helt lagom för vanligt surfande

LG E2441V-BN

En 24” full HD LED-skärm med hög upplösning och snygg färgkontrast. Ett billigt och prisvärt alternativ när du vill ha en bra bildskärm. Denna bildskärm lämpar sig allra bäst för surf och liknande, men kan även användas för film.

1 680 kr
Ev. priser är från 2012-03-04 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star4 7b6bca6c760f4371015c9a495652d1f94eca065b3969f6c4dfe8165302a78eeb
ASUS VE247H
  • Bra skärm för datorspel
  • Har inbyggda högtalare

ASUS VE247H

En 24” full HD LED-monitor som lämpar sig utmärkt för spel då den har en responstid på 2ms. Med denna bildskärm får du en riktigt häftig spelupplevelse, då grafiken ritas upp mycket snabbt. Denna modell har inbyggda högtalare, en mycket hög kontrast och full HD-upplösning med rik detaljåtergivning. Dessutom kan den monteras på väggen.

1 990 kr
Ev. priser är från 2012-03-04 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3 8d3d587294eace9e4557baf4bc389c8c56e46aad4e0a64c7d9e9ed4b9607129f
Samsung T27A550
  • Inbyggd digital-TV
  • Väggmonterbar

Samsung T27A550

En 27” LCD-skärm med inbyggd digital-TV från Samsung. Denna modell har en modern och elegant design, och uppvisar även hög kvalitet på grafiken med full HD-upplösning. Även denna modell är väggmonterbar. Dessutom har den fjärrkontroll.

3 099 kr
Ev. priser är från 2012-03-04 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Butiker som säljer bildskärmar
Apple Store
Apple Store
Apple Store är Apples egen nätbutik för försäljning av Apple-produkter. Här hittar du Appels hela sortiment och tillbehör till datorer, telefoner m.m. Är du ute efter en Apple-produkt hittar du den garanterat här!
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Kelkoo
Kelkoo
Kelkoo är en sammanställningstjänst där du lätt kan söka på en enorm bredd av produkter och få fram erbjudanden från en stor mängd e-butiker som Kelkoo samarbetar med. Nu slipper du surfa runt och leta efter de bästa erbjudandena på egen hand, Kelkoo skannar lätt av alla sina samarbetspartners åt dig och på ett kick har du det bästa erbjudandet, snabbt och enkelt.
Misco
Misco
Misco (före detta Dabus Dataprodukter AB) säljer datortillbehör över nätet och via postorder. Här finns ett sortiment med över 190 000 artiklar som tillhör datorer och tillbehör, du hittar enkelt det du behöver här och får dina artiklar hemskickade med snabb leverans. Misco strävar efter att bli ledande nätbutik inom branschen och hemsida står under ständig utveckling.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Webhallen
Webhallen
Webhallen.com har både fysiska butiker och en populär webbsida. De är framförallt kända för att vara en pålitlig källa till många TV-spel men har också ett mycket gott utbud av hemelektronik.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bildskärmar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Vill du hitta fler bildskärmar?

Här på denna sida har vi samlat massor av produkter inom området bildskärmar.